La SM La Pau acompanya a Pedro J. Francés en el seu últim passeig

publicado en: Activitats, Articles, General | 0

Pedro Joaquin 1

Pedro Joaquín Francés Sanjuán

Ahir va ser un dia molt trist.

A les 9 del matí es van congregar davant del Centre Social de Beneixama pràcticament la totalitat dels músics de la SM La Pau, als que es van afegir fins i tot alguns músics retirats, molts músics d’altres bandes veïnes i un gran nombre de components de la SM Ruperto Chapí de Villena. També van acudir a l’acte pràcticament la totalitat de companys de Pedro Joaquín, compositors del gènere, i un gran nombre de veïns i amics de Beneixama, per poder acompanyar-lo en el seu últim passeig.

Quan va arribar el fèretre junt amb la família, la gran Banda congregada allí amb el seu director titular En Àngel Lluís Ferrando, acompanyat del director titular de la SM Ruperto Chapí i precedida per la bandera de la SM La Pau, la de la SM Ruperto Chapí, i el banderí de la Filà Ligeros d’Alcoi, va desfilar fins l’església al compàs de la marxa fúnebre «La lágrima de un poeta», marxa escrita pel compositor S. Jordán y Doré, 1r tinent d’infanteria de la Banda del Real Cos d’Alabarders, i instrumentada per a banda el 24 de juny de l’any 1914 pel compositor local Manuel Parra. Aquesta marxa ve utilitzant-se no sabem des de quan per la Banda de Beneixama únicament per a fer el darrer acomiadament a tots els seus membres. Possiblement esta pràctica va ser introduïda pel propi Manuel Parra.

Quan va acabar la missa, el compositor i director José R. Pascual Vilaplana li va dedicar al difunt unes emotives paraules a mode d’epístola on va anar enllaçant títols d’algunes composicions de Pedro Joaquín.

A l’eixida de l’església, els músics congregats allí van interpretar el PD «Pedro y Juan Bta.», de Pedro Joaquín, a mode d’homenatge. Després d’un acalorat aplaudiment, el seguici fúnebre va iniciar la marxa fins al cementeri de nou al so de «La lágrima de un poeta».

Se n’ha anat un dels millors compositors de tota la història de la música festera de Moros i Cristians. Composicions àmpliament premiades i reconegudes tant per tots els músics com per tota la comunitat festera. A més, com va comentar José R. Pascual, va ser un compositor enamorat de la seua terra, de la seua gent i de la seua cultura, i prova d’això és el gran nombre de Pas-dobles i Marxes escrites i dedicades a la seua localitat natal, Beneixama.

Per a la Societat Musical La Pau, Pedro Joaquín va ser una peça clau. Des de que va agafar la batuta de mans d’Olegario Pastor, allà per l’any 1978 i fins l’any 1991, el mestre va ser alma matter de la Banda. En quant a la formació dels músics, de la que ja venia encarregant-se des de l’any 1972, es va ocupar personalment (ell donava les classes tant de solfeig com de tots els instruments) fins l’any 1986, i a partir d’ací es va encarregar de la formació d’una bona cantera de nous educands que van començar els seus estudis al recent format Conservatori de Villena. El 1988 va fundar i dirigir la Banda Juvenil de la Societat. A més, també es va ocupar de la formació de l’actual Societat, iniciant els tràmits per a formalitzar-la l’any 1985, de la que el primer president va ser Juan Martínez Capellino.

Però això no és tot, Pedro Joaquín també es va ocupar de la formació de l’actual Coral de Beneixama i va exercir un paper fonamental en la formació de la Societat Musical Ruperto Chapí, de Villena. També va ser soci fundador de l’Associació de Compositors de Música de Moros i Cristians (ACMMIC) i membre de la seua Junta Directiva.

L’any 2006 va rebre el premi Euterpe, concedit per la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) en la modalitat de música per a la festa per la seua marxa cristiana «Cid». A la seua pàgina web personal podran encontrar més detalls tant de la seua biografia com de les seues composicions: www.pedrojoaquin.es

Sense dubte, una persona a la que el poble de Beneixama i especialment els músics de la SM La Pau no podrem oblidar. Vaja per davant tot el nostre afecte i reconeixement a Pedro Joaquín i a tota la seua família.

Alejandro Pérez, president de la SM La Pau