Els orígens de la Societat Musical La Pau Beneixama es remunten a l’any 1841 quan D. Miguel Payá i Rico, que amb el temps seria Cardenal Primat d’Espanya, va tindre la idea de formar una agrupació musical similar a la de la Banda d’Albaida, la qual actuaria a les festes de moros i cristians de Beneixama d’eixe mateix any. El nom de ‘La Pau’ se li atorga entenent la integració que van suposar els dos bàndols sorgits de la primera guerra carlista.
La banda va desaparèixer per diversos problemes al 1919, però al 1920 va ser reorganitzada per D. Olegario Pastor Alcaraz, qui va assumir la direcció fins els 1978. En aquesta època, cal destacar la col•laboració de D. Manuel Parra Bernabeu, músic de la Banda del Real Cos d’Alabarders de Madrid, qui va contribuir a la creació d’un valuós arxiu.
El 1978 prem la batuta D. Pedro Joaquín Francés Sanjuan, potenciant l’escola local de música que anys posteriors es convertiria en una aula adjunta al conservatori de Villena, en la qual s’han format la majoria dels components. Aquesta nova etapa conclou el 1991, any en que passa a ser director l’alcoià D. Francisco Amaya Martínez fins el 1993. Des d’aquest any, assumeix la direcció de la banda el novelder D. Antonio Moreno Belda fins el 2004; seguidament el reconegut compositor albaidí D. Ramón García i Soler fins el 2007; continuarà el nostre estimat paisà D. Jaume Pascual Sirera fins el 2010 i en l’actualitat, la part artística i la direcció corren a càrrec de l’alcoià D. Àngel Lluís Ferrando Morales.
En quant als premis més destacats de la Societat Musical La Pau Beneixama, cal mencionar el primer premi obtingut el 1890 i el tercer el 1893 a Alcoi. El 1948 s’obté el segon premi a Onil i el 1958 i 1961 el primer i un tercer a La Vila Joiosa. Finalment, els dos primers premis a Ibi i a Biar el 1961 i 1976 respectivament.
En les últimes dècades, la Societat Banda de Música, ara anomenada Societat Musical La Pau Beneixama, experimenta un gran creixement, participant en nombrosos festivals en la Comunitat de Múrcia, Castella la Manxa i Comunitat Valenciana. El 1998 viatja per primera vegada a l’estranger realitzant diversos concerts en la Provenza Francesa. El Maig del 1999 realitza la seua primera gravació d’un CD de música festera anomenat ‘Fent Festa’, recopilant obres del compositor Don Pedro Joaquín Francés Sanjuán.
Cal destacar actuacions com la del maig del 2001 al teatre Romea de Múrcia, la de ser Banda invitada al Concert de presentació del III Congrés Nacional de la Festa de Moros i Cristians organitzat per la UNDEF i la de l’octubre del 2003 al Palau de la Música de València. El 2004 es realitza un concert extraordinari per a la Filà Tomasines d’Alcoi, gravant un CD anomenat ‘Capa y Casco’, amb temes compostos expressament per a la Capitania de dita Filà. Durant el 2007 cal destacar la col•laboració de prestigiosos solistes com Antonio Lozano, Boni Carrillo o Estela Climent o la pianista Ángela López Lara. El 2008 es realitza un concert multidisciplinari d’inauguració de la Plaça de la Torre Atalaia de Beneixama anomenat ‘Quan la música és fa poble’ contant amb la participació de nombroses associacions de la població. Eixe mateix any es du a terme un intercanvi cultural i musical amb l’Associació Musical de Níjar (Almeria) i el 2009 amb l’Agrupació Músico-Cultural de Ribadumia (Pontevedra).
L’últim gran projecte ha sigut el 2010 amb la gravació del CD ‘Herència, de Alabarders a Beneixama’: una selecció de marxes lentes trobades al considerat arxiu musical, el qual consta de més de 3000 obres, de la Societat.
En l’actualitat, la Societat disposa d’una plantilla de 75 músics, quasi 300 socis i una Escola de Música pròpia amb més de 40 components entre joves i adults.