Article Programa Festes 2016

publicado en: Articles, Notícies | 0

Article de la Societat Musical La Pau de Beneixama per al Programa de Festes de Moros i Cristians 2016 de Beneixama escrit pel nostre president, Ernesto Romero Sarrió.

Podeu consultar el programa en pdf des d’aquest enllaç.

L’oportunitat que cada any ens brinda la revista de festes, fa que puguem manifestar el nostre agraïment a persones que desinteressadament amb el seu treball i dedicació fan possible que les diferents associacions de la nostra població funcionen al llarg de l’any a través d’una intensa activitat cultural, esportiva i social. Any rere any aquesta labor assenta uns ferms fonaments per a les nostres generacions futures.

Enguany em dirigisc a tots vosaltres, per primera vegada, com a President de la nostra Societat Musical La Pau de Beneixama. Vaig entrar a formar part d’aquesta gran família que formen tots els músics de la nostra Banda en la festivitat del nostre patró Sant Joan Baptista de l’any 1986. D’açò fa exactament 30 anys. En aquell moment no existia una Junta Directiva tal com la coneixem avui dia. El Director, Pedro J. Francés, s’ocupava pràcticament de tot, inclosa la docència en l’escola de música. El President era Juan Martínez Capellino, que assumia la representació institucional de la Banda.

Aquest mateix any, la Banda de música es va constituir com a Societat Musical, passant a formar part de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, i a partir d’aquest moment experimentà una important modernització, amb nous estatuts, amb una Junta Directiva formalment constituïda, i com no, amb eleccions a president i directius, que han liderat des de llavors la incessant activitat portada per la Banda de música fi ns al dia d’avui.

Després de Juan Martínez Capellino, per ordre cronològic, li han succeït els següents presidents: Domingo Milán, Javier Payá, Pedro Chinchilla, Miguel Lozano Santonja, Juan Bta. Romero, Vicente Castelló, Manuel J. Amorós i Alejandro Pérez. Cadascun d’ells ha mostrat un alt nivell d’implicació i dedicació en cadascun dels projectes i reptes que durant els seus mandats com a presidents s’han dut a terme.

Amb tots ells he conviscut com a músic o com a directiu i de tots he aprés molt, assumint ara el càrrec amb la responsabilitat de mantenir el mateix alt nivell musical i cultural que tots ells van realitzar.

Per a aconseguir aquests reptes, per sort, comptem amb un gran equip directiu SOCIETAT MUSICAL LA PAU DE BENEIXAMA jove i il·lusionat, que amb la seua labor desinteressada contribueix al fet que tota la nostra activitat i objectius siguen una realitat. Només amb aquest esperit d’equip i de treball per part de tots els músics (directius o no), és possible que cada any la Societat Musical La Pau puga fer realitat un intens calendari d’actuacions, concerts, activitats, viatges, enregistraments, intercanvis, etc.

La nostra Banda assumeix un nou repte enguany: la celebració del 175 aniversari de la nostra fundació. Recordant articles de Pedro J. Francés publicats en aquesta revista de festes fa uns anys, escrivia en referència als nostres orígens el següent:

«Aunque no se puede precisar con exactitud la fecha de la fundación de nuestra Banda, la Laureada Banda Municipal La Paz de Benejama, la podemos fi jar entre los años 1841 y 1844 aunque la chispa inicial surgió con toda probabilidad en septiembre de 1841».

Tradicionalmente se ha venido diciendo que fue D. Miguel Paya y Rico, el que con el tiempo sería Cardenal Primado, quien fundó nuestra Banda, y efectivamente fue así, aunque seguramente contó con la ayuda de alguna persona o grupo que ya tendría conocimientos musicales. Durante aquellos años, D. Miguel Paya fue cura regente de la Parroquia por imposibilidad de su titular, Dr. Mulet, y cuenta D. Juan Bautista Pastor Aycart, en un escrito publicado con motivo del fallecimiento del Cardenal Paya que, «durante su permanencia como Regente y aprovechando los ocios de las largas veladas del invierno, reunió en su calle de los Molinos (hoy Cardenal) n.° 53 a cinco o seis jóvenes de la localidad, y enseñándoles los rudimentos del solfeo y de la armonía, creó la Corporación musical de esta Villa. Evidentemente, D. Miguel era cocedor de las corrientes de la época pues no olvidemos que, a la muerte de su padre, se trasladó a Valencia donde realizó sus estudios, además del entusiasmo que puso durante los años que estuvo como Regente por todas las cosas de su pueblo natal.

El año 1841 es una fecha muy importante para recordar y concretamente del 6 al 9 de septiembre, después de muchos años, se consigue terminar e inaugurar el nuevo templo parroquial. Las Fiestas han terminado, han sido las más grandiosas que jamás ha ya visto Benejama, pero una idea surge en la mente del D. Miguel Paya y es la de formar una agrupación i semejanza de la de Albaida, y se pone a trabajar en ello…”

Arribades les nostres festes, i transcorreguts 175 anys d’aquell esdeveniment, començarem amb el tradicional concert de música festera del 4 de setembre un any ple de celebracions per a commemorar aquest aniversari.

Tal com el nostre nom de “La Pau” indica, després de 175 anys, la Banda mai s’ha dividit en dues entitats, tal com ha ocorregut amb moltes de les Bandes centenàries. El premi més gran i orgull per als nostres components és que després de 175 anys d’incessant activitat, la Banda de música segueix amb la mateixa joventut, frescor, esperit de companyonia i amistat que el dia de la seua fundació.

Bones festes.

Ernesto Romero Sarrió
President