Pedro Joaquín Francés. Un músic, un poble

publicado en: Gravacions | 0

Parlar de Pedro Joaquín -així, sense més referències- és parlar de música a Beneixama. Pedro Joaquín Francés Sanjuán (1951-2013) és una de les icones més representatives del poble beneixamut. Present en els àmbits musicals des de la seua infantesa, de la mà de la seua banda, alhora que testimoni i protagonista directe de l’esdevenir musical del seu poble, la seua personalitat és ineludible i incontestable.

Figura polièdrica de la cultura del poble de l’Alt Vinalopó, la seua obra compositiva reflecteix les pròpies experiències vitals, vinculades a les creacions musicals de manera íntima. Una producció extensa, centrada en la música per a la Festa de Moros i Cristians, amb arrels retrobades de la seua vessant investigadora que es feia evident en els títols, les anàlisis o les notes al programa.

L’actual direcció artística de la Societat Musical «La Pau» de Beneixama, que tinc l’honor i orgull d’ostentar, no va dubtar ni un instant en proposar un monogràfic davant d’una pèrdua humana i artística d’aquesta alçada. Malgrat això, la decisió ja estava present en el pensament de tots i cadascun dels músics i directius de l’entitat: no va estar quasi necessari ni parlar-ne. Davant la proximitat de les festes, la data semblava òbvia i el concert que tradicionalment ofereix la banda a la seua patrona en aquelles dates resultava adient. No quedava molt temps, però l’esforç i la responsabilitat de tothom van fer acte de presència de manera immediata.

Tot i tenir bona part de la seua producció al nodrit arxiu de la societat musical, la tasca constant i ininterrompuda de creació del nostre protagonista, va fer necessària una revisió de les darreres composicions -tres estrenes absolutes es van dur a terme- i una posterior selecció, en la qual es van valorar no només la qualitat intrínseca de les diferents composicions, sinó també la seua relació amb la trajectòria vital i professional de Pedro Joaquín, tot evitant incloure encàrrecs i aquelles peces amb dedicatòries fora de l’àmbit estrictament familiar. En tot aquest procés, va ser necessari el concurs de Reme, la seua vídua i de JuanBa, el seu fill. A tots dos, gràcies per la vostra generositat.

El concert va tenir lloc el dimecres 4 de setembre a la glorieta de l’ermita. Feien costat a les composicions uns magnífics comentaris a càrrec de Ricardo J. Montés. A més d’una extraordinària representació del poble, tots els amics personals de Pedro Joaquín hi eren presents. El seu fill va dirigir, com a homenatge a son pare, la seua marxa mora «Als ligeros», la més emblemàtica sens dubte de la seua producció. Gràcies JuanBa.

L’enregistrament que avui us presentem, és el document sonor en directe d’aquella nit tan emotiva d’aquell concert tan especial per a un home tan especial, però a sobre de tot es tracta, sens dubte, d’un acte de justícia.

Àngel Lluís Ferrando Morales

Fitxa Tècnica 

Nº de Catàleg: 136BV14CD
Depòsit Legal: A-44-2014

SOCIETAT MUSICAL LA PAU DE BENEIXAMA
Director: ÀNGEL LLUÍS FERRANDO MORALES

Producció i Edició:
RAFA MONLLOR – AUDIOART

Producció executiva:
SOCIETAT MUSICAL «LA PAU» DE BENEIXAMA

Gravació:
RAFA MONLLOR

Disseny Gràfic:
Mª DOLORES FERRERO SILVESTRE

Contingut del disc:

1 – Alferes i Capità
2 – Gloria
3 – Villenerías
4 – Espejismos
5 – Imatges
6 – El carrer la sèquia
7 – Oblitis
8 – Manta y Pluma
9 – El carrer «Les Monges»
10 -Als Ligeros
11 – Himne de Beneixama Marxa