Article Programa Festes 2010

publicado en: Articles | 0

Quant estes paraules arriven a tots els veïns i visitants de Beneixama, ens trobarem a les portes de les nostres benvolgudes festes de Moros i Cristians. Les nostres festes i la nostra banda de música son dos elements més que centenaris, i al mateix temps dos pilars fonamentals de la nostra historia com a poble. La nostra Banda va ser creada cap al 1841, gracies a la iniciativa de D. Miguel Payá y Rico, amb la col.laboració del organiste parroquial D. Miguel Parra García, qui sería el primer director de la Banda.

De entre els components de aquella primera banda de música destacaríen Eleuterio y  Manuel Parra, els dos van aconseguir accedir a la més prestigiosa banda de música d´aquells temps, la “Banda de Música del Real Cuerpo de Guardias Alabarderos”.

Manuel Parra, al mateix temps que ejercía de profesor a la banda reial, obrirà una tenda d´instruments musicals i partitures al seu domicili de Madrid. Un dels seus serveis a la tenda i a la banda, va ser la de copiste. Este ofici va crear grans profesionals que feien copies amb una caligrafía impecable i amb gran velocitat.

L´arxiu de la “Banda de Música del Real Cuerpo de Guardias Alabarderos”, sens dubte, tendría gran moviment en l´època en la que els “Parra” treballaven a Madrid. L´accés a l´arxiu i el treball de copiste li va permetre acumular un gran legat musical, junt a les obres que tambè va anar recopilant el seu germà . Eixe legat va ser heredat per la nostra Banda, que hui, junt a esta part i moltes mes obres acumulades al llarc dels anys, atesora un arxiu amb mes de 4000 obres. Del total arxivat, aproximadament, un deu per cent pertany al legat dels Parra.

De totes estes obres, destaquen dos tomos encuadernats. Un d´ells te el nom de “ Lieferung”, format per 32 marxes alemanes i austriaques. Un altre està composat per 28 marxes lentes i fúnebres. Son les conegudes per els nostres músics com a “marxes alemanes” o “ marxes de la Mare de Deu”, per tocarse principalment els dies de les festes de moros i cristians.

Estes marxes son les que este any volem gravar i recopilar en un cd que es realitzarà, si tot va com està previst, a final d´octubre. Les marxes a gravar no son alemanyes, nom que ve de l´altre llibre al que sa fet referència. Es tracta de marxes de provessó numerades, la majoría d´elles son obra o arranjaments de Leopoldo Martín Elexpuru, director de la Banda de Alabarderos i amic personal de Manuel Parra, algunes d´elles son arranjaments d´operes de Gounod, i fins i tot podem trovar l´Himne del estat Vaticano.

El nostre Director titular junt a la inestimable col.laboració de Pedro. J. Francés Sanjuan, han començat un rigurós estudi musical e històric de estes peces. Per a la millor lectura dels musics les 28 marxes han estat actualitzades a ordinador, han segut renumerades i trancrites tal i com apareixen reflectides al llibre original, eliminant afegits que al llarc dels anys havien desvirtuat les partitures originals. Igualment han estat creades les particelles ( els papers individuals de cada músic) d´aquelles marxes que sols estaven en partitura del Director, i per tant mai han segut interpretades.

Igualment, les dades històriques reflectides en este article han segut aportades per Pedro J. Francés, al que tindrem com a asesor històric i musical de este projecte. Volem donar-li el nostre mes sincer agraïment per este treball desinteresat per poder fer realitat el projecte que portem entre mans.

De les investigacions realitzades, cal dir que amb la instauració de la Segon República, la “Banda de Música del Real Cuerpo de Guardias Alabarderos” i el propi “ Cuerpo de Alabarderos” es eliminat. Amb els mateixos músics es crea la Banda Republicana, la seua sèu es trasllada del acuartelament de “San Nicolás” al de la “ Montaña”, amb tot el seu arxiu. Este acuartelament i el seu arxiu es destruït en la Guerra Civil. Desapareixen del llegat de eixa Banda les marxes de provessó analitzades, per el contrari en mantenen al de Beneixama. Ha estat comprovat que ni a l´arxiu de la actual Banda de la Guardia Reial, ni a l´arxiu de la Capella Reial, ni a la Biblioteca del Palau Reial està arxivat el material que ara ens disposem a gravar. Tret de alguna excepció com el himne del Vaticano o

Es tracta de un repte per a tots els musics, esperem el recoltzamen de tot el poble i de les institucions. L´ Institut Valencià de la Música i el nostre Ajuntament, ens ha donat el seu suport a la gravació de les marxes, al igual que diverses empreses del nostre poble. Però sobre tot vullc donarli les gràcies per la seua implicació a Pedro J. Francés i a tots i a cada uno dels 70 components de la nostra Societat Musical.

Per últim, es important sentir en tot moment el recoltzamen del nostre poble en tots els esdeveniments que la Banda celebra al llarc de l´any. Es molta la exigència cap als nostres musics per part de la Directiva; assajos, mes de set concerts a l´any, pasacarrers, provessons, escola de música, eixides a altres pobles, i fins i tot a Galicia. A tots els components de la nostra Societat Musical, els veïns de Beneixama les devem gratitut, respecte i admiració, perquè ser músic comporta molt de sacrifici i compromis. I la única recompensa que obtenim es la admiració i orgull de tots vostés per la nostra benvolguda Banda de Música.

Bones Festes a tots els músics.

Bones Festes a tot el poble de Beneixama.

Manuel J. Amorós Silvestre

President de la Societat Musical “ La Pau”